torsdag 21. januar 2010

5 fine ting

Nå i disse mørketider, kan vinterdepresjonen fort komme snikende. Jula, som man i november kunne se fram til, er forbi, og det som venter er kun en kald og mørk februar. Derfor blogger jeg i dag om fem fine ting – fem ting som lyser opp hverdagen min og gjør at vinteren ikke blir like trist og mørk som den ellers kunne blitt. Kanskje du lar deg friste?

1) Hva er vel en vinter uten snø?
I flere uker har det nå gradvis kommet mer snø, og mange er misfornøyde og klager. Den det er langt i fra så ille med snø som de skal ha det til. Ville du heller hatt regn kanskje? Ikke bare er det bedre enn regn, men snøen lyser også opp en mørkere hverdag, bokstavelig talt. Med snø utenfor vinduene, ser det i hvert fall koselig ut ute. Og kler du på deg nok, nesten garanterer jeg at en tur ut bare vil gjøre deg gladere, det har jeg selv erfart, da jeg er så heldig å ha en hund, som egentlig burde vært nevnt som et eget punkt. Men siden jeg har dedikert et helt blogginnlegg til henne tidligere, nøyer jeg meg med å skvise henne inn under dette punktet. Jeg vil bare si, at er det noen som bør få æren for å ha fått meg ut i kulda nå i januar, så er det henne: creds to Ronja!



2) Skikjøring
I tillegg til å lyse opp, åpner også snøen for mange aktiviteter som vi kan se langt etter om sommeren, når det er 20 plussgrader og sola steiker som verst. En av disse tingene er skikjøring. Jeg som bor i Lørenskog, er heldig, og har flere fine skianlegg i nærheten, blant annet Tryvann og Varingskollen. Så kom deg ut, spenn på ski eller snowboard og sett utfor i fantastisk løssnø.

3) Drømmen om varmere strøk
Er du ikke noen stor fan av skikjøring, kan du jo gjøre den neste fine tingen, nemlig reise til varmere strøk, om lommeboka tillater det da. Og har man ikke råd, er det ikke noe i veien for å drømme seg bort. Det er gratis, så lenge du ikke faller for fristelsen å reise en tur allikevel da. Har du penger, men ikke mulighet til å reise nå i vinter, kan du jo reise til sommeren. Da har man også noe å glede seg til lagt fram i tid. Jeg, som det klimamonsteret jeg er(men ikke har lyst til å være), har gjort alle tre tingene allerede; jeg har drømt meg bort på reisemesse i Lillestrøm, i vinterferien reiser jeg til Sharm el Sheik, samtidig som turen til Alcudia i sommerferien allerede er bestilt via ticket.

4) Peis, boller og kakao – en fantastisk sammensetning
Og når det er som verst ute, med 20 minusgrader og skikkelig snøstorm, hva er vel en bedre enn å sette seg foran peisen med et pledd over fanget, kakao i den ene hånda og en bolle i den andre? Og stenge ute alle tanker om at du skulle trent, vært ute, gjort ditt og datt. Noen ganger må det også være lov å kose seg!
Her er oppskrift på nydelige boller, en fin trøst de mørkeste vinterkveldene:

500g hvetemel
100g sukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts bakepulver
100g smør
50g gjær
3 dl melk
egg til pensling
Stekes i stekeovn på 225 grader i 12-15 minutter.
Fremgangsmåte
Bland mel, sukker, kardemumme og bakepulver i en bolle. Smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunken melk og rør alt til en jevn deig. La deigen heve til dobbel størrelse, elt den på bordet og del den deretter opp i ca 16 stykker som du ruller ut. Sett bollene på bakepapir på en stekeplate og etterhev i ca 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og stek bollene.

5) Venner og film
Og når vi først er inne på ting som gjøres innendørs og innebærer stillesitting, passer den siste fine tingen bra: Du tar en ledig stue med tv og dvd-spiller, tilsetter gode venner, blander inn litt snacks – og vips, så har du den perfekte filmkveld. Hva er vel bedre for å lysne opp et mørkt sinn? Ingen spennende dvd-er? Kom dere ut på kino da vel. Nyåret er fullt av kommende kinofilmer, se bare her.

3 kommentarer:

  1. Kjempebra blogginnlegg Ida! <3

    SvarSlett
  2. Finfin gladliste, Ida. Og pluss i margen for bolle-oppskrift, sånn at andre også kan bake seg litt glede. :)

    SvarSlett
  3. Enig med deg, Ida. Det er nettopp variasjonen i årstidene som gjør at vi setter så stor pris på sommeren. Lenge leve en god gammeldags vinter med lange skiturer ;-)

    SvarSlett